Има ли достатъчно капацитет на интернет мрежата?

Повечето доставчици на интернет твърдят, че проблем няма и  на практика това е неизчерпаем ресурс. Но дали наистина е така?

Използването на интернет в световен мащаб се увеличава постоянно, особено сега в условията на световна пандемия, тъй като повечето бизнеси преминават в онлайн режим. Xората използват различни платформи за отдалечен достъп до работа, учениците преминават в домашно онлайн обучение, международни  конференции и семинари се провеждат благодарение на интернет, пазаруването  на храна и стоки от първа необходимост става виртуално, дори спортът се случва онлайн, но ще издържи ли мрежата? Безспорно тя ще издържи, но на цената на какво? Това е въпросът?

Всички сме свидетели и потенциално потърпевши от постоянното „чупене“ на връзката с мрежата, но това е съвсем нормално следствие на увеличеното с повече от 50% търсене. За да „издържи“ мрежата в условията на пандемия световни технологични компании като НВО и Netflix намалиха стриминга на предлаганите услуги с 25% , Google и Amazon ограничиха част от обявите, които потребителите качват.

Недостигът на капацитет на мрежата  е прозрян много отдавна. Истината е, че при внезапен скок в търсенето и по-високата натовареност, скоростта на браузване се увеличава, а достъпът до желаната цел е доста по- бавен. В технологичния свят, в който живеем, почти всички устройства в едно домакинство, като изключваме компютрите и мобилните телефони, а именно  климатици, бойлери, конвектори, телевизори  и дори контакти и ключове за осветление използват интернет.  Най-големият проблем ще се окажат устройствата, които използват постоянен трафик, като декодерите за интернет телевизия. Това безспорно е най-големият им недостатък. Технологията е свързана с това, че за да бъде доставена перфектна картина и звук, приемниците  за  IPTV  изискват поддържане на добър и стабилен интернет, който да поеме трафика на сигнала. Това значи, че ако трафикът се увеличи многократно, както в случая на пандемия (или ако интернет доставчика има прекалено много клиенти за капацитета на мрежата си), предаването на сигнала може да стане нестабилно, със закъснения, прекъсване или дори да се изгуби напълно.

И тук идва въпросът какво е решението за добра и качествена телевизия в условията на нарастващото потребление на интернет. Ами много просто- хибриден ТВ бокс. Той съчетава в себе си най-доброто на двата вида получаване на сигнал-през интернет протокол и сателит.

Хибридните  ТВ боксове  са същите като тези, използвани за предаване на Smart TV и които дават на зрителите  достъп до множество методи за доставка на телевизия (включително наземна, кабелна, интернет и сателитна);  също както боксовете за IPTV, те включват видео при поискване ( Video on demand), time shifting, интернет приложения, видео телефония, наблюдение, игри, пазаруване, електронна програма за телевизите. Чрез интегриране на различни начини/стрийминг за доставка, хибридите (известни като все пак "телевизионно ориентирани") дават възможност на операторите на платена телевизия  за по-гъвкаво внедряване на приложения, което намалява разходите за стартиране на нови услуги  и намалява смущенията за крайния  потребител.

И така- време е да се подготвим за телевизия от ново поколение.