Телевизията като най-популярната електронна медия

Безспорно телевизията е най-популярната електронна медия. От дълги години насам телевизионното разпръскване доминира като основен път за доставка на съдържание. Благодарение на технологичното развитие, телевизията днес е такава каквато са си я представяли преди повече от половин век с висока разделителна способност /high definition/ и разнообразие от телевизионно съдържание.

Но! Помни ли някой началото?

„В началото бе словото“, тоест „радиото“. С откриването на радиовълните от Хайнрих Херц, учен в Берлинската академия на науките, през 1879 се разкрива и вселената от възможности за електронната комуникация.

Следва го италианецът експериментатор Гулиелмо Маркони, който използва радиовълните  и създава искров предавател – първия уред за безжична комуникация, с който успява да предава телеграфни сигнали.

Следващите важни стъпки са дело на британците, по-конкретно на Олиф Лодж, който изобретява уред за настройка на честотата.

Възможностите на радиото са забележителни за времето си особено след изобретяването на ламповия диод /вакумна електронна лампа/ от Джон Флеминт, благодарение на който на Коледа през 1905г. в щата Масачузетс, САЩ е осъществено първото радио предаване.

Думата „телевизия“ е била използвана за първи път през 1900г. на конференция от руския физик Константин Перскии. Изключително много хора от цял свят са работили по създаването на телевизията, но за начало се възприемат изобретенията на шепа хора. Един от тях е немският студент Паул Нипков, който успява да възпроизведе оптично изображение декомпозирано в редове. Следва  изобретяването на катодната лампа през 1905г., докато най-накрая през 1907г. е изобретена първата действаща телевизионна система от руснака Борис Розинг.

През 1923г. Владимир Зворикин патентова първата телевизионна камера и първия кинескоп. Изобретения, които в продължение на няколко години са се считали за безполезни.

През същото това време 15-десет годишният американец /детето чудо/ Файло Фарнсуърт демонстрира предаване на електронно изображение /предава знака на долар/.

Докато Русия и Америка водят битка кой е първи, гениалният шотландски изследовател Бъдет не само демонстрира напълно действаща механична телевизионна система с 30 реда резолюция /много качествена за времето си/, но и започва да предава редовни рубрики за Би Би Си. Само година по-късно (1937г.) Би Би Си слагат края на механичната система, като я заменят с електронна от 450 реда на компанията Маркони-ЕМИ. Това е и стартът на новата история на телевизията, прекъсната за кратко от Втората световна война, но след края ѝ започва същинското ѝ развитие.

Днес Телевизията вече е цифрова, резолюциите, компресията и качеството се подобряват постоянно. Това, което преди 20 години беше стандарт, а именно все още се ползваше кинескоп, вече отдавна е забравено. Нещо повече, днес говорим и за това, че излъчването в стандартна резолюция (SD), която беше норма преди 10 години, вече е към края на живота си и почти всичко е във висока резолюция (HD). И докато повечето производители на съдържание вече преминаха във формат на висока резолюция, някои от обичайните пионери в областта вече снимат продукция и подготвят използването на ултра висока резолюция (UHD/4K).